DONES AL MARGE. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit

Dones del món rural, estigmatitzades al llarg de la història, relegades a l’ombra. Unes, perseguides per bruixes; altres, amb un paper singular dins la seva comunitat. Dones sàvies, diferents, rebels: trementinaires, pastores, represaliades a la guerra, lluitadores antifeixistes, defensores de pobles amenaçats pels pantans, padrines, mares que acompanyen els fills en el trànsit de gènere… Catorze protagonistes de l’experiència històrica de l’estigma que avui en dia encara pesa sobre les dones.

En un diàleg entre la prosa poètica i la il·lustració, el llibre s’expressa des dels marges, des d’un món rural que vol unes mans que el cuidin, que treballin en benefici i equilibri dels éssers que l’habiten. Mans que aturin la sagnant despoblació, la desaparició de pràctiques i oficis i l’oblit de la nostra genealogia, que es tradueix en una història buidada. Anar als marges és una acció reivindicativa de cura i estima pel territori i la diversitat que l’habita.

De moment, ja anem per la 5a edició.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

L’AUTORA

Ivet Eroles Palacios (Santa Maria de Meià, 1988). Nascuda en un petit poble als peus del Montsec, al Prepirineu català, als divuit anys marxa a Barcelona per estudiar periodisme a la UAB i, més endavant, un màster en Antropologia Visual a la UB. La seva trajectòria professional està vinculada al món de l’educació social i a la comunicació dentitats del Tercer Sector i dels esports de muntanya. També és sòcia col·laboradora de La Directa. Després de viure durant anys a Barcelona i els voltants i viatjar per diferents indrets del món, decideix tornar a establir-se en un entorn rural i de muntanya, aquest cop al Pallars Sobirà. El seu interès per la història de les dones rurals la porta a escriure i investigar sobre elles, convertint-les en les protagonistes de la majoria dels seus relats i textos. L’escriptura i la muntanya són les seves dues grans passions i les combina al bloc literari Muntanyes de paraules.

LA IL·LUSTRADORA

Maria Anaïs Miranda Solé (Lleida, 1991). Apassionada de les arts plàstiques des de ben menuda. La seva trajectòria acadèmica es desenvolupa a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Ondara (Tàrrega), cursant pintura mural i escultura. L’esperit creatiu la porta a investigar i estimar altres disciplines com la il·lustració, la joieria i l’art ritual dels tatuatges. És una artista multidisciplinària, entusiasta del món simbòlic i de la visibilització d’assumptes socials. Actualment, desenvolupa un projecte creatiu de joieria, on el metall i la il·lustració es fusionen, donant espai a unes peces més contemporànies i creatives.

MÉS INFORMACIÓ

Si voleu saber com obtenir-lo, em podeu escriure a muntanyesdeparaules@gmail.com. També trobareu més informació a l’espai web de l’editorial Fonoll i al canal d’Instagram de la Maria Anaïs Miranda Solé. Evidentment, el podeu demanar a la vostra llibreria de confiança!

16,00€ I.V.A inclòs

Autora: Ivet Eroles Palacios

Il·lustracions de Maria Anaïs Miranda Solé

Col·lecció: Lo Plançó

172 pàgines, 17×24 cm

Enquadernació rústica amb solapes

ISBN: 978-84-123057-1-5

PVP: 16 euros

Publicació: Febrer de 2021